јазици

Печати

Колачињата

Како Rikoooo управува со колачиња на своите веб-страници

Ние користиме колачиња и слични алатки преку нашите веб-сајтови за да ги подобриме нивните перформанси и да го подобриме вашето корисничко искуство. Оваа политика објаснува како го правиме тоа.

Што се колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки кои веб-страницата може да ги стави на вашиот компјутер или мобилен уред кога прв пат посетувате страница или страница. Колачето ќе му помогне на веб-локацијата или на друга веб-страна да го препознае вашиот уред следниот пат кога ќе ја посетите. Web beacons или други слични датотеки, исто така, може да го сторат истото. Ние го користиме терминот "колачиња" во оваа политика за да се однесуваме на сите датотеки што собирале информации на овој начин.

Постојат многу функции кои им служат на колачињата. На пример, тие можат да ни помогнат да го запомните вашето корисничко име и преференции, да анализираме колку добро е нашата веб-страница или да ни дозволиме да препорачаме содржина за која сметаме дека ќе биде најрелевантна за вас.

Одредени колачиња содржат лични информации - на пример, ако кликнете на "Запомни ме" кога се пријавувате, колачето ќе го зачува вашето корисничко име. Повеќето колачиња нема да соберат информации што ве идентификуваат, а наместо тоа ќе соберат повеќе општи информации како што се начинот на кој корисниците пристигнуваат и ги користат нашите веб-страници или општата локација на корисникот.

Каква колачиња користи Rikoooo?

Општо земено, нашите колачиња извршуваат до четири различни функции:

  1. Суштински колачиња
Некои колачиња се од суштинско значење за работата на нашата веб-страница. На пример, некои колачиња ни овозможуваат да ги идентификуваме претплатниците и да осигураме дека тие можат да пристапат само на страниците за претплата. Ако претплатникот одлучи да ги оневозможи овие колачиња, корисникот нема да може да пристапи до целата содржина што им ја дава претплатата.

  1. Колачиња за изведба
Ние користиме други колачиња за да анализираме како нашите посетители ги користат нашите веб-страници и да ги надгледуваат перформансите на веб-страниците. Ова ни овозможува да обезбедиме висококвалитетно искуство со прилагодување на нашата понуда и брзо идентификување и одредување на било какви прашања што произлегуваат. На пример, можеме да ги користиме колачињата со перформанси за да ги следиме кои страници се најпопуларни, кој метод на поврзување помеѓу страниците е најефикасен и да се утврди зошто некои страници примаат пораки за грешки. Ние, исто така, може да ги користиме овие колачиња за да ги нагласиме статиите или услугите на сајтот, за кои сметаме дека ќе бидат од интерес за вас врз основа на вашата употреба на веб-страницата.

  1. Функционалност Колачиња
Ние користиме функционални колачиња за да ни овозможи да ги запамтиме вашите параметри. На пример, колачињата ви заштедуваат проблеми при внесување на вашето корисничко име секој пат кога ќе пристапите на страницата, и да се потсетите на вашите параметри за прилагодување, како што е регионалното издание на веб-страницата што сакате да ја видите кога ќе се најавите.

Ние, исто така, користиме функционални колачиња за да ви овозможиме подобрени услуги, како што ви овозможува да гледате видео на интернет или да коментирате на веб страница.

  1. Преферирани рекламни колачиња
Rikoooo и нашите рекламни користат колачиња за да ви служат со реклами за кои сметаме дека се важни за вас и за вашите интереси. На пример, ако прочитате голем број статии за моторите на Rikoooo.com или на други сајтови, производителот на авиони може да заклучи дека сте заинтересирани за оваа тема и да ви служат со своите авионски реклами. Може да ги видите овие реклами на Rikoooo.com и на други сајтови кои ги посетувате. Сепак, ние не им кажуваме на нашите рекламни кои сте.

Дали некој друг користи колачиња на веб-страниците на Rikoooo?

Рекламни понекогаш ги користат своите колачиња за да ви овозможат насочено рекламирање. На пример, рекламодателите можат да користат профил што го изградиле на сајтови кои претходно сте ги посетиле за да ви презентираат порелевантни реклами за време на вашата посета на Rikoooo.com. Ние веруваме дека е корисно за нашите корисници да гледаат реклами кои се порелевантни за нивните интереси. Ако сте во Европската унија и би сакале да дознаете повеќе за тоа како рекламодателите ги користат овие типови колачиња или да изберат да не ги примате, посетете ја http://www.youronlinechoices.eu. Ако сте во САД и би сакале да дознаете повеќе, ве молиме посетете ја http://www.aboutads.info/choices/.

Ние, исто така, ги користиме или дозволиме трети лица да служат колачиња кои спаѓаат во четирите категории погоре. На пример, како и многу други компании, ние користиме Google Analytics за да ни помогне да го следиме сообраќајот на веб страната. Ние исто така можеме да им овозможиме на трети лица да им служат на колачиња за да помогнат да се идентификуваат измамнички или не-човечки сообраќај на некои од нашите веб-страници. Ние исто така можеме да користиме колачиња од трети лица за да ни помогнеме со истражување на пазарот, следење на приходите, подобрување на функционалноста на сајтот и следење на усогласеноста со нашите услови и политика за авторски права.

Може ли корисник на веб-страница да блокира колачиња?

Како што објаснивме погоре, колачињата ви помагаат да извлечете максимум од нашите веб-страници.

Првиот пат кога сте пристапиле кон нашата веб-страница, треба да сте виделе преклоп кој објаснува дека со продолжување на пристапот до нашиот сајт, вие се согласувате со нашата употреба на колачиња.

Меѓутоа, ако сакате да ги исклучите нашите колачиња тогаш поставете го вашиот веб-прелистувач да ги отфрли колачињата на нашата веб-страница.

Ве молиме запомнете дека ако одберете да ги оневозможите колачињата, може да најдете дека одредени делови од нашата веб-страница не функционираат правилно.

Дали следиме дали корисниците ги отвораат нашите пораки?

Нашите пораки може да содржат еден единствен "пиксел за веб-сигнали" за да ни кажат дали и колку пати нашите пораки се отворени и потврдуваат било какви кликања до линкови или реклами во рамките на е-поштата. Ние можеме да ги користиме овие информации за цели, вклучувајќи и одредување кои од нашите пораки се поинтересна за корисниците, да се прашаме дали корисниците кои не ги отвораат нашите пораки сакаат да продолжат да ги примаат, за да провери дали содржината се користи во согласност со нашите услови, и да ги информираме нашите рекламни во вкупен број колку корисници кликнале на нивните реклами. Пикселот ќе се избрише кога ќе ја избришете е-поштата. Ако не сакате пикселот да се преземе на вашиот уред, треба да одберете да примате е-пораки од нас во обичен текст, а не HTML.
јазици